Виден Табаков - българското име в космическото материалознание

На 14-ти декември 1919 г. е роден Виден Табаков - машинен инженер,експерт в конструирането на турбини и самолетни мотори, устойчиви на износване и повреди, създател на високотемпературни сплави за покрития на ракети и космически кораби.

Той участва в проекти на НАСА, Националната научна фондация, Министерството на енергетика, Министерството на отбрана. Член е на Американския институт по аеронавтика и астронавтика и на Американската асоциация на машинните инженери.

Роден е във видинското село Стакевци. Напуска  България през 1939 г., след като завършва гимназията във Видин и се записва да следва машинно инженерство в Прага. Заради високия успех и интересите в областта на авиацията, преподавателите му препоръчват докторантура в Берлин, която завършва 1945 г.

Докато подготвя доктората си, Табаков работи с човека, конструирал първия самолетен турбореактивен двигател - Ханс фон Охайн, и с Вернер фон Браун, баща на немското ракетостроене и създател на ракетите „Фау-1“ и „Фау-2“. След края на войната Фон Браун и част от екипа му заминават за САЩ, а Табаков - за Аржентина, където участва в разработването на първия свръхзвуков самолет на южноамериканската страна. Три години по-късно отива в САЩ при Вернер фон Браун.

Научните му интереси са свързани с разкриване на причините за ерозията и уврежданията на турбодвигателите. Работи по проекти на американската космическа агенция. Първите му задачи са свързани с опитите около изстрелването на космическите ракети „Сатурн“ по програмата „Аполо“. Материалите, използвани за покрития на космическите корабите, както и за вътрешността на кулите, от които се изстрелват ракетите, трябва да отговарят на определени условия: да издържат на високата температура, която се получава при високите скорости при навлизането в атмосферата и да бъдат устойчиви и на корозия. В тази връзка изследва материал, издържащ 6000° по Фаренхайт, който трябва да служи като съпротивление за отблъскване на огнената струя от реактивния двигател при излитане на ракетата.

С помощта на американския военен отдел за изследвания В. Табаков създава тунел за симулация на аеродинамични условия, в които се установява ерозията на перките на турбодвигателите, изложени на висока температура и обтичани от силна струя въздух. Това съоръжение се използва за изпитания на материали преди прилагането им в реактивни двигатели.

Негово продължително изследване включва разработване на методи за предвиждане на местата, изложени на ерозия, в отделните двигателни компоненти. Цялата му научна работа е важна за предотвратяване на аварии, а резултатите от изследванията му имат директно влияние за повишаване на защитата на реактивните двигатели.

През 1958 г., когато в САЩ е създадена НАСА, започва работа в Университета в Синсинати,  Охайо. Там преподава аерокосмическо инженерство.

Поставя началото на докторска програма по космонавтика, в която през годините се обучават повече от 50 докторанти и над 200 магистри.

„Дали е прах от вулкан, или внезапен сблъсък с птица, Табаков може да изчисли вредата, която се нанася на турбините на реактивния двигател“, обясняват колегите му.

Покрай работата си се сприятелява с астронавта Нийл Армстронг. На въпроса дали първият човек, разходил се по повърхността на Луната, се е натъкнал на извънземни следи, факти и признаци - както тогава средствата за информация съобщават, Нийл Армстронг махвал с ръка: "Той категорично отрича и казва, че това са фантасмагории", отбелязва Табаков.

През 1994 проф. Табаков за пръв път посещава отново България. Той много обича Варна, където като младеж е идвал с родителите си на почивка. Женен е за германка, но все се връща с мислите си в родината си. Тогава казва: „Ние, българите, се раждаме с акъл в главата. Страната ни ще се оправи, когато властта вземат хора, които не са корумпирани...!“

Виден Табаков почива през 2015 г. на 95 годишна възраст в Синсинати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Created by webdesign-123.com

bg_BGBulgarian