ПЪТУВАЩИТЕ ДУМИ

Поли и Техно отново се срещат пред временната изложба на мобилни телефони в НПТМ, за да продължат разговора си за телекомуникацията. Ако сте пропуснали да го "подслушате", може да го направите тук: https://blog.polytechnic-museum.com/imate-poshta/

Техно: Поли, предният път ми беше много интересно да ми разказваш за начините на предаване на съобщения преди появата на електричеството, но да ти припомня, че обеща сега да ми разкажеш какво се случва след това.

Поли: Ами много скоро след появата на електричеството, в началото на 19-ти век се създава една машина, наречена телеграф (от гръцки: теле – далече и графос – пиша), която може да изпраща кратки писма, наречени телеграми. Телеграфът поставя началото на съобщителната техника.

Техно: Да, виждал съм тук един такъв, но нямам идея как се използва.

Поли: Ще ти обясня. Виждал ли си как се изпраща имейл по електронна поща?

Техно: Да, виждал съм мама да изпраща имейли.

Поли: А знаеш ли кой е, така да се каже, дядото на имейла? 🙂

Техно: Кой?

Поли: Именно телеграмата. Така се нарича писмото, изпратено по телеграф. Питал ли си се някога как бабите и дядовците ни са си пращали бързи съобщения? Писмата по пощите пътували дълго и затова, ако са искали да си изпратят бързо и кратко съобщение, са използвали телеграфни апарати.

Техно: А как става това?

Поли: Отиваш при телеграфист. Написваш на листче текста на телеграмата. Телеграфистът вкарва текста в апарата, наречен телеграф, под формата на кодове от къси и дълги електрически импулси. Съобщението минава по кабел и стига до друг, отдалечен апарат, който ги приема и разчита. Точно както от един компютър до друг изпращаме днес имейли, само че при телеграфа са се пращали чрез кабел.       

Поли: А знаеш ли как се казва този кодов език от къси и дълги импулси и кой го е измислил?

Техно: Не, кажи ми.

Поли: Нарича се морзов код и е създаден от американския изобретател Самюъл Морз. А ако изпаднеш в нужда и трябва да сигнализираш от далече, нямаш телефон, но случайно имаш у теб фенерче, знаеш ли как чрез този код да дадеш сигнал за помощ?

Техно: Това го знам! Три кратки светвания, три дълги и после пак три кратки!

Поли: Точно. Даже не ти е нужен телеграф.

Техно: А тези кабели, свързващи телеграфите, на какви разстояния са ги поставяли?

Поли: О, на много големи. Телеграфните кабели са прекосявали дори морета и океани.  

Техно: И по-нататък, какво се случва?

Поли: По-нататък идва времето на телефона, но за него ще ти разкажа следващият път.

Техно: Е, винаги спираш на най-интересното!

Поли: 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Created by webdesign-123.com

bg_BGBulgarian