КАК СЕ ПОЯВИ ТЕЛЕФОНЪТ

Поли и Техно отново се срещат пред временната изложба на мобилни телефони в НПТМ, за да довършат разговора си. Ако се включвате чак сега в техния диалог, може да наваксате тук: ИМАТЕ ПОЩА! и ПЪТУВАЩИТЕ ДУМИ.

Техно: Хайде, Поли, продължи от там, до където стигна. Разкажи ми за телефона.

Поли: Електрическият телеграф, за който ти разказвах миналия път, бива усъвършенстван, което води до изобретяването на телефона. Често се спори кой е неговият изобретател, защото много учени са експериментирали с тази идея, но в крайна сметка е патентован през 1876 г. от шотландския учен Александър Греъм Бел като апарат за предаване на гласови или други звуци на далечни разстояния.

Техно: А откъде идва думичката „телефон“?

Поли: Идва отново от гръцки – теле, както вече знаеш, означава далече, а фони означава звук. Той е един от най-разпространените и необходими апарати в съвременния свят.

Техно: Така е, не мога да си представя живота без телефони. Но първите телефони не са приличали на сегашните, нали?

Поли: Не. Телефоните имат дълга история и през годините са изменяли много своя външен вид. Първите телефони са имали отделно наустник и слушалка. Тоест от едно място говориш, от друго слушаш.

В България масовата употреба на телефонни апарати започнала към средата на 20-ти век. Най-използваните от онова време апарати са тези с шайба (кръгло приспособление, с което чрез въртене се набира търсеният номер) и тези с цифрови бутони.

След време се появяват и тези стационарни телефони, чиято слушалка е безжично отделена от тялото на апарата и можеш да си приказваш по нея, разхождайки се вкъщи:

Техно: А откога хората ползват мобилни телефони?

Поли: Преносимите (или мобилните) телефони стават популярни в края на 20-ти век. В началото са доста тромави и тежки, с твърде големи размери, но напредването на микроелектрониката прави възможно това днешните мобилни телефони да са леки и удобни за носене в ръка или джоб. А освен стандартните функции, съвременните мобилни телефони поддържат и много допълнителни услуги като SMS (кратки текстови съобщения), или достъп до интернет, чрез който свободно можеш да изпращаш текст, звук, картини и видеа.

Техно: А какви други начини има за предаване на информация и общуване от разстояние?

Поли: Ами например през 20-ти век се създава факс машината. Тя е апарат, позволяващ на хората да изпращат документи по целия свят за минути, вместо да използват бавните пощенски услуги. 

Техно: А какво точно е пейджър? Виждам такива в изложбата в музея.

Поли: Това е устройство, изобретено също през 20-ти век, което може да получава текстови съобщения. Но имат един недостатък – когато получиш съобщение, няма възможност да отговориш. По този начин не става ясно на изпращача дали си получил важна информация или не.

Техно: По какъв начин изпращаш съобщението?

Поли: Ако искаш да пишеш на някого, звъниш на съответния мобилен оператор, свързваш се с човек, на когото диктуваш съобщението, той го записва и го изпраща до машинката на приятеля ти.

Техно: Как така? Казваш съобщението си на чужд човек? Че така не бих могъл да изпратя нещо тайно например 🙂

Поли: Така е, също както и при телеграфа. Наистина не е много удобно. Благодарение на развитието на интернет обаче днес имаме технологии, които ни позволяват да изпращаме получаваме за секунди електронна поща, съобщения по мобилен телефон или в чатове.

Техно: Да, не се замисляме колко е облекчен животът в днешно време. Благодаря ти, Поли, че отново ми разказа толкова интересни неща.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Created by webdesign-123.com

bg_BGBulgarian