Шоколадовите истории на Поли и Техно

Поли и Техно с интерес разглеждат новата изложба, представена в музея. В нея са показани какви сладки неща са обичали да си похапват техните баба и дядо, когато са били съвсем малки. Тогава не е имало толкова много бонбони и сладкиши каквито има днес по магазините. Дори някои деца не знаели какво е това шоколад. А вие знаете ли как се е появил шоколадът? Ако искате да разберете, чуйте какво си говорят двамата:

Техно: Поли, как се е появил шоколадът?

Поли: Шоколадът е дошъл от Централна и Южна Америка. Още древните маи и ацтеки са стривали зърна от растението какао и са правели от тях напитка, която наричали чоколатъл. Нещо като днешния топъл шоколад. Тази напитка я пиели главно благородниците и особено любима била на ацтекския император Монтесума.

В Европа какаото пристига за пръв път през 16-ти век като дар от великия мореплавател Христофор Колумб за испанския крал.

Техно: Колко яко! А как е стигнал шоколадът до България? Испанският крал ли ни го е изпратил? От кога се произвежда български шоколад?

Поли: Не, не е испанския крал. Погледни внимателно витрината, пред която сме.

Тук са показани най-първите български опаковки от шоколадови бонбони. Сега ще ти разкажа за човека, който точно преди 120 години основава първата българска шоколадова фабрика и показва на българите какво е това шоколад. Неговото име е Велизар Пеев и е бил… познай какъв? Полковник от българската армия и участник в Сръбско-българската и в Балканските войни!

Велизар Пеев


Неслучайно наричали Пеев “Царя на шоколада“. С шоколадовите си произведения той печелил първи места на международни панаири в Берн, Виена и Париж. В България Пеев става придворен доставчик на шоколадови бонбони. Ето от такива луксозни дървени бонбониери са си хапвали шоколадови бонбони царските деца:

Но обикновените българи не били виждали дотогава шоколадови изделия и били смутени. Пеев дори получава писмо от провинциален учител, който го пита как трябва да консумира шоколада - с лъскавата хартийка или без нея.

Техно: А откъде Велизар Пеев се научава да прави шоколад?

Поли: През 1900 г. Пеев заминава за Париж, където работи като обикновен работник в шоколадовата фабрика “Севи Жан Жан“, за да изучи тънкостите на занаята. Връщайки се в България, открива малка работилница за захарни и шоколадови изделия, която малко по-късно се мести в сграда на 4 етажа зад Халите, на ул. “Ломска“ (днешната ул. “Вашингтон“).

Фабрика за шоколад и захарни изделия "Велизар Пеев"

Техно: Хайде да отидем и да си купим от там шоколад!

Поли: За съжаление не можем - фабриката вече не работи. Тъй като производството на шоколад се е увеличавало все повече и повече, се е наложило да я преместят в много по-голяма сграда в гр. Своге. Там Велизар Пеев я е управлявал с помощта на двамата си сина.

След известно време в България стават промени и семейство Пееви е трябвало да предаде фабриката на държавата. Някой ден ще ти разкажа допълнително за това.

Техно: Благодаря ти, Поли! И без това вече нямам търпение да си гризна малко шоколад! А от днес всеки път щом си хапвам някое шоколадче, ще си припомням за името Велизар Пеев – създателят на първата българска фабрика за шоколад!

Но имам и още един въпрос. Разбрах какви сладости са си хапвали хората в началото на миналия век, но пиели ли са сокове, газирани напитки?

Поли: Добър въпрос, Техно. Ще ти отговоря обаче следващия път, за да се подготвя добре.

Рекламен автомобил на фабрика "В. Пеев"
Витрина на рекламния магазин на В. Пеев на площад "Александър I"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Created by webdesign-123.com

en_GBEnglish