ОТ ДИЗЕЛОВИЯ ДО ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ ВЛАК

Поли: Хайде, Техно, чакам те да довършиш разказа си за локомотивите. Какво се случва след парните машини, какви други се изобретяват?

Техно: През 20-те години на 20-ти век били изобретени дизеловите локомотиви. Както личи от името, те се задвижват от дизелови двигатели. Употребяват се и до днес, особено при превозване на товарни вагони, тъй като могат да изминат дълги разстояния без да се налага да спират за зареждане.

Американски дизелов локомотив - „Санта Фе“, превозващ редица от товарни вагони

Техно: А когато вагоните са много на брой, за тегленето им може да се използват дори няколко дизелови локомотива:

Поли: Изглежда доста дълъг този влак!

Техно: О, да, дизеловите локомотиви са способни да теглят огромни товари. Ами я виж тези:

Поли: Впечатляващо! А пътническите влакове?

Техно: Днес повечето съвременни пътнически влакове са електрически. Електрическият влак е предпочитан, защото е икономичен, удобен за управление и не изпуска дим. Той черпи енергия в движение от мрежа, разположена над коловозите, чрез пантографи. Това са нещо като антенки, стърчащи от влака, които го свързват с електрическата мрежа и го снабдяват с ток.

Пантограф

Техно: Интересно е, че електрическите влакове нямат локомотиви, а кабината на машиниста се вмества в предницата на първия вагон. Вътре има електронно оборудване, с което се управлява целия влак – с ръчка за управление, радиотелефон, информационно табло, микрофон за връзка с пътниците и бутони с всякакви функции.

В кабината на електрически влак

Има огромно разнообразие от видове електрически влакове, ето няколко примера:

Двуетажен електрически влак

„Въздушен“ влак - има само една релса и тя е издигната във въздуха.

Техно: А през 21-ви век се появяват супер бързи електрически влакове. Наричат се високоскоростни и развиват обикновено до 350-400 км в час.

Поли: Тях ли наричат влакове-стрели?

Техно: Да, защото са много бързи и предната им част е заострена като стрела. Тези влакове вървят по специално направени за тях релси, които са много прави, с меки завои, за да не се налага влакът да намалява скоростта си, и разбира се, отново са аеродинамични.

Първият такъв високоскоростен влак в света е японският „Шинкансен“:

Японският "Шинкансен"

Техно: А сега ще ти покажа един електрически влак, който минава под вода.

Поли: Наистина ли?

Техно: Да, това е влакът „Евростар“, който минава в тунел от 50 км под Ламанша (протокът, който свързва Франция и Великобритания).  Движи се със скорост от 320 км в час.

Техно: А знаеш ли, че има електрически летящ влак?

Поли: Шегуваш се.

Техно: Не се шегувам! Нарича се „Маглев“, развива скорост от 581 км в час и е най-бързият електрически влак - развива 581 км в час.

Влак "Маглев"

Поли: Това фамилия на човек ли е?

Техно: Не, това е съкращение от „магнитна левитация“. Той се движи под действието на мощни магнити, които го карат да виси (левитира) над пътя, повдигнат и носен от тяхната сила. Той не се докосва до нищо докато върви, така че мога спокойно да кажа, че лети! 🙂 Всъщност с тази технология се избягва триенето между колелата и релсите и така скоростта се увеличава.

Поли: Е, Техно, впечатли ме, особено с тези причудливи електрически локомотиви. Кой знае още какви машини ще измислят учените в бъдещето! Ти например, ако беше конструктор на влакове, какъв би направил?

Ако и вие сте любители на влаковете и имате богато въображение, помогнете на Поли и Техно и им изпратете своите идеи за причудливи влакове от бъдещето във вид на рисунки или Лего конструкции! Може да им пишете на адрес poliitexno@abv.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Created by webdesign-123.com

en_GBEnglish