Какво са пиели баба и дядо като деца?

Техно: Поли, помниш ли, че обеща да ми разкажеш за сладките напитки, които са обичали да пият българските деца в миналите времена?

Поли: Разбира се, Техно, как мога да забравя.

Баба и дядо са ми разказвали, че когато били мънички през горещите летни дни най-много обичали да пият лимонада. Тя се е продавала в специални малки павилиончета. На отделна поставка били подредени по няколко буркана със сладък сироп с различен аромат и цвят. Продавачът наливал с едно малко черпаче в чаша от избрания сироп, после доливал ледена газирана вода от специално кранче и лимонадата ставала готова. Баба харесвала ягодовия вкус, дядо – ментовия, а техните най-добри приятели – малиновия. Можело е да си поръчаш и смесена лимонада - от два или три сиропа.

Лимонада

Техно: Само така ли се е продавала, нямало ли е лимонада в бутилки?

Поли: Имало е, но тогавашните лимонадови шишета не били от пластмаса. Лимонадата се съхранявала в стъклени бутилки, които се запушвали със специални порцеланови тапи с метални скоби. Можеш да видиш такива в музея.

Стъклено шише за лимонада

Техно: От кога хората са започнали да пият лимонада, кой я е измислил?

Поли: О, лимонадата е едно от най-старите разхладителни напитки в света – само че в миналото за лимонада се е смятал само прясно изцеденият сок от лимон, разреден с вода. Легендата разказва, че за да разхладят лимонадата, която поднасяли на славния пълководец Александър Велики, са превозвали лед от далечни страни. Тогава, а и много дълго време след това, газираните напитки са били непознати.

Историята на лимонадата в Европа започва във Франция през XVII век. Тя се е приготвяла от вода и лимонов сок, но към нея започнали да добавят и захар. Често за производството на лимонада са ползвали минерална вода, която е била предназначена само за лечение. Произведена по този начин, лимонада са пиели само най-богатите и аристокрацията. Практически, лимонадата се е появила едновременно както във Франция, така и в Италия, тъй като там има много лимонови дръвчета. Така постепенно е навлязла във всички страни и е станала любима напитка на милиони хора.

Техно: Сега се сетих, че баба и дядо са споменавали и за друга тяхна любима напитка – бозата. Искаш ли сега аз да ти разкажа за нея?

Поли: Слушам те, Техно 🙂

Боза

Техно: Бозата също се е продавала на улицата. Тя се разнасяла в специални дървени гюмове, наречени „пота” за боза с широки чучури, за да се сипва лесно. Сутрин между 9:00 - 10:00 ч. минавали така наречените „бозаджии“ и викали с висок глас „Бозааа! Бозаджиятааа!“, а децата тичали от домовете си с кани да ги напълнят. По-късно бозата започнала да се продава и в сладкарниците.

Бозаджия

Поли: А знаеш ли от къде е произлязла бозата?

Техно: Смята се, че е дошла от Албания и е била много популярна в Османската империя. Дори била задължителна храна за османската войска, заради хранителните си качества. Според известния турски поет, историк и пътешественик от XVII век Евлия Челеби, по негово време само в град Истанбул е имало над 300 работилници за боза. В България в началото на 20-ти век най-главните центрове за производство на боза са били градовете Радомир и Любимец.

Поли: А всъщност от какво се прави бозата?

Техно: Бозата е гъста, леко ферментирала напитка със сладко-кисел резлив вкус. Приготвя се от различни зърнени култури – пшеница, царевица, овес, ръж и др. Зърната се варят и пасират, след което сместа се заквасва и престоява поне 8 часа. След прецеждане се подслажда със захар. Навремето в някои бозаджийници към бозата се е добавял сироп, а даже и сирене, с което тя се е превръщала в „течна баница“ и като стана дума за баница се сещам, че  все още много хора обичат тази напитка и често закусват „баничка с боза“. Днес можем да  намерим боза в почти всеки магазин.

Баничка с боза

Поли: Благодаря ти, много интересно разказваш, Техно! Нека те питам още нещо: Ти чувал ли си за напитката салеп?

Техно: Не, никога.

Поли: Тя също е била много популярна в България в миналото, но днес, за разлика от бозата и особено от лимонадата, е доста позабравена. Салепът е гъста и сладка напитка, донесена от Близкия Изток по време на османското владичество. Прави се от брашно от грудки на специален вид орхидеи - Orchis mascula, цъфтящи по горските ливади.

Orchis mascula

Полученият прашец се забърква в чаша топла вода или мляко и се сервира подправен с канела или с розова вода. Смятали са, че салепът е полезен има успокояващ кашлицата ефект.

Чаша със салеп

Техно: А къде се е продавал?

Поли: По улиците на София често са се срещали и продавачи на салеп – така наречените салепчии. Те са обикаляли, разнасяйки напитката в специален висок съд с дълъг чучур, който се слага на гръб, и са предлагали на минувачите.

Комплект за салеп от 19-ти век, от колекцията на НПТМ

На пояса си салепчията има закачена поставка с гнезда за чашите, а в ръката – съд с вода за изплакване на използваните.

Салепчия

А тук във временната изложба на НПТМ можеш да видиш едно по-различно шише за салеп.

Шише за салеп

Техно: Щом вече не се продава напитката салеп, не може ли да си я направим сами вкъщи?

Поли: Може, даже не е сложно. В съд за варене се слагат 2 чаши вода или прясно мляко. Добавя се 12 г салеп (1 пакетче) и се разбърква много добре, докато се разтвори добре. Съдът се слага на котлона, като сместа се бърка непрекъснато. Когато заври, се маха от котлона. Подслажда се със захар или мед на вкус. Разбира се, можеш да добавиш ванилия или канела. Сервира се топъл. Искаш ли да пробваме да си го направим, а докато стане готов, ще ти разкажа от къде идва захарта и как се е зародила захарната промишленост в България

Техно: Страхотна си Поли, разбира се, че съм съгласен. Тъкмо си мислех, че почти винаги захарта е основен продукт за подслаждане и се питах как ли се прави?

***

Сега нека оставим нашите герои да се опитат да си направят старата напитка, а ако и Вие се интересувате кога се е появила захарта по нашите земи и как се произвежда, очаквайте скоро историята на Поли. При условие че имате въпроси, може да пишете на Поли и Техно на техния e-mail адрес: poliitexno@abv.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Created by webdesign-123.com

en_GBEnglish