БЕЗ РАДИО НЕ МОГА

Техно: Поли, чу ли, че вчера бил рождения ден на Българското национално радио?

Поли: Да, навърши 87 години.

Техно: Еха, колко е старо! А как така се е родило?

Поли: Не се е родило наистина, Техно, само така се казва 🙂 Всъщност първото радиоразпръскване у нас се случва още през 1929 г. - от любителски радиопредавател. На следващата година се създава „Родно радио“ с редовни емисии. С други думи, радиоизлъчването в България е било извършвано от отделни хора – ентусиасти и новатори. А на този ден – 25-ти януари 1935-та година цар Борис III прави радиоразпръскването вече официално и държавно. Тогава се раджа и Радио „София“.

Техно: Аха, разбирам. А тогава на какви апарати хората са слушали радио?

Поли: Ела да те заведа пред витрините на НПТМ, посветени на радиото, за да ти покажа. Виж това.

Това е радиоапарат. Бил е много популярен модел в България за времето си. Произведен е от първата българска радио фабрика – „ТУЛАН“ в град Бургас

Техно: Ту... Какво?

Поли: „ТУЛАН“. Това е абревиатура – съкращение от първите букви на други думи. В случая означава „Трудът и упоритостта лансират активност и напредък“. Това е девизът на двама братя – Светозар и Веселин Пренерови, които създават фабриката през 1927 г.  Любопитен факт е, че две години преди това - през 1925 г., инж. Светозар Пренеров е поканен да работи в известната холандска компания „Филипс“, но отказва и избира да създаде своя собствена фабрика в България.

Техно: Браво на него!

Поли: Има и друго, което на мен ми стана много любопитно, когато разбрах. Според теб като купуваш нещо, кога го плащаш?

Техно: Ами как кога? Веднага, разбира се.

Поли: Да, обаче радиоприемниците „Тулан“ са се заплащали след 4-месечна пробна употреба, едва след като хората се уверят, че са купили нещо добро. Ако не са оставали доволни, са връщали продукта.

Техно: Еха, наистина интересно! И дали са връщали апаратите?

Поли: Ами от 1931 г. до 1941 г. в гаранционен срок са върнати за поправка само 6 броя радиопарати и то поради неправилно използване.

Техно: Значи са били много качествени апарати. А това странното нещо какво е?

Поли: О, това е много интересно. От една страна е било реклама на магазин на марката „Phillips” – стояло е на входа на магазина на улица „Търговска“ в София. По царско време много големи фирми са имали представителства в България. Но освен реклама е било и говорител, от който е звучала музика, привличаща минувачите да влязат вътре.

Техно: А каква ли музика е звучала от него?

Поли: Колко хубав въпрос! Хайде да потърсим нещо типично за тогава и да се потопим в атмосферата на онова време.

https://www.youtube.com/watch?v=wDQDmwedHiQ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Created by webdesign-123.com

bg_BGBulgarian